Tamme Kastanje
De tamme kastanje (Castanea sp.) is familie van de napjesdragers zoals ook eik en beuk. De bomen zijn bekend voor hun duurzaam hout, hun hoge leeftijd en soms kolossale omvang (Castagno dei Cento Cavalli) maar natuurlijk ook voor hun vruchten. Deze zijn zoet en rijk van smaak, bevatten veel vitamine C en vooral veel koolhydraten. Qua voedingswaarde lijken ze sterk op granen of rijst, vandaar hun toepassingen en bijnaam 'broodboom' in Zuid-Europese landen, dit in tegenstelling dus met hazelnoten en walnoten die vooral rijk zijn aan vetten. Desondanks zijn ze door hun hoog gehalte aan zetmeel stevig vullend, zo zitten ze met hun 200+ cal/100g hoger in energie dan advocado. Kastanjes zijn door hun samenstelling ook veel minder lang te bewaren dan walnoten en hazelnoten. Mits droge schil kunnen ze vers in de koelkast maximaal enkele weken bewaard worden. Verwerkte producten zoals meel of pasta zijn uiteraard wel lang te bewaren. Koken van kastanjes kan ofwel in de schil ofwel reeds geschild in een vaccuumzak, waarna je ze makkelijk kan invriezen of inmaken. Inspiratie voor gerechten of verwerking vind je op de webpagina van onze collega's van kwekerijculinair: https://www.kwekerijculinair.nl/recepten/recepten_... of op vele Franse websites.
Voor verwerking tot bloem worden vaak kleinere kastanjes gebruikt. Voor verse consumptie of poffen daarentegen wordt gezocht naar grotere kalibers en die minimale ingroei hebben van het vlies dat het vruchtvlees omhult. Bij Europese kastanje is dit namelijk wat dikker en vaak wat bitterder van smaak, wat de culinaire beleving uiteraard niet ten goede komt en al zeker niet als dit moeilijk/niet verwijderd kan worden doordat het ingegroeid zit in het vruchtvlees. Grote kastanjes waarbij maximaal 20% ingroei vertoont van het vruchtvlies worden aangeduid met de term 'marrons'. Om tot ziekteresistente variëteiten te komen die veel marrons produceren werd in Frankrijk de Europese kastanje (Castanea sativa) gericht gekruist met de Japanse kastanje (Castanea Crenata). Bekende hybride cultivars uit deze selectieprogramma's van de Franse onderzoeksinstelling INRAE zijn Bouche de Bétizac, Maraval, Marigoule, Precoce Migoule, Marlhac, Marsol,...
Bij Castanea mollissima (de Chinese kastanje) is dit vlies nauwelijks aanwezig dus stelt dit probleem zich niet. Bovendien zijn ze zeer gemakkelijk pelbaar en behouden ze hun vaste bite bij koken/poffen, daar waar andere kastanjes dan melig worden. Daarom werden in meer recente kweekprogramma's (complexe) hybrides gemaakt met mollissima. De bekendste, nog beschermde, variëteit hiervan is 'Jeanette', dewelke een kruising is van Bouche de Bétizac (sativa x crenata) en de mollissima cultivar 'Jiandingyouli'.
Wat smaak betreft zeggen kenners dat Europese kastanje de beste en fijnste smaak heeft, gevolgd door mollissima en sativa x crenata hybrides. Het nadeel van Europese kastanje is echter de ziektegevoeligheid: kastanjekanker (Cryphonectria parasitica) is de laatste jaren in opmars en op nattere gronden is Europese kastanje ook zeer vatbaar voor phytophthora. Dat is ook de reden waarom sativa's bij ons slechts 'matig' scoren op vlak van weerbaarheid tegen ziektes. Op dat vlak doen de hybrides met crenata en mollissima het veel beter, wat ook onmiddellijk de reden is waarom ze gebruikt worden om 'verbeterde' Europese kastanjes te bekomen d.m.v. kruisingen met crenate en/of mollissima. Laatste belangrijk verschil voor particuliere liefhebbers is de volwassen grootte van de bomen: Europese kastanje wordt 20 tot 30 m groot, terwijl mollissima of sativa x crenata hybrides slechts ± 15m groot worden.
We bieden zaailingen, cultivars en hybrides aan van Europese kastanje (Castanea sativa), Japanse kastanje (Castanea crenata) en Chinese kastanje (Castanea mollissima). Onze collectie is nog in aanbouw en we zijn nog volop aan het experimenteren met onderstammen dus ons aanbod zal de komende jaren stapsgewijs groeien en verbeteren.
Gebruikte onderstammen:
Onze Europese kastanjes zijn veredeld op zaailing van Europese kastanje (Castanea sativa), onze (complexe) hybrides worden veredeld op hybride (sativa x crenata) zaailingen. Op termijn zouden we alles op hybride zaailingen willen gaan veredelen.
Filters
Onze klanten
Wij focussen op liefhebbers die hun eigen fruittuin, boomgaard of voedselbos willen aanplanten. Daarnaast zien we, vooral met het beoogd aanbod van (hybride) kastanjebomen (Castanea sativa, crenata, mollissima en hybrides), ook veel toekomst voor agroforestry-systemen. Tuinaannemers of verenigingen zijn ook welkom om bij ons bomen af te nemen, zij kunnen contact opnemen via mail.
Ons doel is om de optimale bomen te leveren volgens de noden van de klant. Grote of kleine tuin, gepassioneerd snoeier of geen ervaring, voor directe consumptie, bewaring of verwerking,… we zijn er van overtuigd dat de meeste tuinen voldoende potentieel hebben om gedurende enkele maanden fruit te produceren voor zijn eigenaars. Dit kan bijna altijd, zo lang er maar de juiste soort en variëteit wordt aangeplant en de planten het nodige onderhoud krijgen.
Onze bomen
In onze kwekerij schenken we veel aandacht aan de selectie van kwaliteitsrassen. Wil je meer weten over wat we aanbieden en waarom?
Boomkeuze
Omdat het kiezen van de juiste boom voor velen een hele zoektocht is, helpen wij jullie graag op weg om de perfecte boom te vinden voor jouw tuin.
Kom je nog even mee tot op onze kwekerij ?
We willen onze passie voor kwalitatieve en natuurlijk gekweekte vruchtbomen met jullie delen. Daarom geven we graag een inkijk op de boomkwekerij, ons kleine paradijs in Oeselgem.
Ontdek wie we zijn, wat we doen, onze natuurlijke kweekmethode en visie.
Bij aankopen vanaf 150,- krijg je dit seizoen op de dag van afhaling een fles notenvermouth cadeau twv 30,-!
Lanceringsactie
Kortingen en Cadeau's
Afhalen ter plaatse
Op afspraak
Veilig online betalen
Via SSL encryptie
Kwaliteit verzekerd
Soortechtheid