En wie is nu eigenlijk
die bomelaar?
Aansluitend aan mijn opleiding als bio-ingenieur behaalde ik een doctoraat en bleef ik een 8-tal jaar actief in (visserij)onderzoek aan UGent en ILVO. De lokroep van een actiever bestaan in de buitenlucht, deed me beslissen afscheid te nemen van die gouden kooi.
Na enkele omzwervingen bij boeren in binnen en buitenland en een opleiding boomverzorging, leerde ik begin 2021 Koen de Wilde kennen van Boomkwekerij de Wilde, waarmee ik goeie ‘klik’ heb en een passie bleek te delen: de magie van klein plantgoed veredelen en dit te zien uitgroeien tot een boom(pje). Koen schreef een prachtige review op zijn website over de opstart van onze kwekerij, waarvoor dank!
De variatie in taken doorheen de seizoenen spraken me daarbij ook sterk aan. Ik wist toen waar ik naartoe wilde: ik zou een kleine vruchtboomkwekerij starten, gericht op particuliere verkoop van kwalitatief, natuurlijk gekweekt en soortecht plantgoed
Maarten
We willen onze passie voor kwalitatieve en natuurlijk gekweekte vruchtbomen met jullie delen.
Ontdek hier onze visie.
Opstart van onze kwekerij
We hadden het geluk om in 2022 een hoeve te kunnen kopen naast mijn tweede mentor en buurman (klinkt als ‘boerman’) Bart Van Parijs van Purfruit.
We startten dat voorjaar direct met een kleine aanplant, gevolgd door de aanleg van een demonstratie- en moederboomgaard in het najaar. In 2023 deden we onze eerste ‘volwaardige’ aanplant van een drieduizendtal bomen en trokken we véél te veel onkruid… Daardoor werd 2024 noodzakelijkerwijs het jaar van de professionalisering met de aanschaf van een eigen tractor, mechanische onkruidwieder en rooimachine.
En hopelijk wordt 2025 het jaar van een nieuwe loods!
Mijn liefdes naast de kwekerij
Of het door mijn enthousiasme is, laat ik in het midden, maar gaandeweg voelde ook Hanne meer en meer goesting opborrelen om me bij te staan waar het kan. Vandaag vertaalt zich dat vooral in het meehelpen met de zaken die 5 keer sneller gaan met twee als alleen. Het runnen van onze bescheiden ‘marketingafdeling’ blijkt ook helemaal haar dada.
In de toekomst zal ze mee de workshops in goede banen helpen leiden, dat alles gecombineerd met haar job als projectleider bij Stad Gent. Die job-ervaring komt de komende jaren ook van pas tijdens de bouw en herinrichting van het erf.
Mijn pogingen om ‘onkruid trekken’ toe te voegen aan haar wekelijkse taakbeschrijving zijn voorlopig mislukt, maar ik blijf proberen. Oh ja, kleine Hazel loopt hier ook nog rond. Maar die eet voorlopig vooral het fruit dat aan de bomen groeit op…
Toekomstplannen
We hopen vanaf 2026 ons beoogde aanbod hoogstambomen te kunnen aanbieden, inclusief de Castanea mollissima. Aanvullend willen we op dan ook een beperkt aanbod druiven, vijgen en kleinfruit in pot toevoegen, eens de moederbomen hun winterhardheid en kwaliteit voldoende bewezen hebben. Tot slot hopen we binnen enkele jaren ook pecannootbomen te kunnen aanbieden in spil of hoogstamvorm!
Tegen 2028 willen we de opstartende kwekerij volledig ‘up and running’ hebben. Tegen die tijd zou ook de presentatieboomgaard in productie moeten zijn. Het is onze ambitie om vanaf dan op geregelde tijdstippen workshops, opleidingen en belevingsmomenten te gaan ‘huisvesten’ of organiseren waarin liefhebbers kunnen leren enten, snoeien, fruit verwerken of de verschillende fruitrassen uit het assortiment kunnen komen proeven